← Powrót do Produktów
    Oleochemicals

    Kwas stearynowy 1895 (C18 min. 95.0%)

    O tym produkcie

    W tym gatunku nasycony C18 musi stanowić co najmniej 95.0% kwasów tłuszczowych. Łańcuchy C16 i krótsze nie mogą przekraczać 3.0%, C18:1 i wyższe 1.0%, a inne kwasy tłuszczowe 2.0%, natomiast titr mieści się w przedziale od 66 do 69 °C. Przedział liczby kwasowej wynosi 193–202 mg KOH/g przy liczbie zmydlenia 194–203 mg KOH/g, a limity barwy to 2 Y 0.3 R (Lovibond, kuweta 5¼ cala) i maks. 90 APHA. Jego udokumentowanym zastosowaniem handlowym jest produkcja kosmetyków, w ramach szerszego rynku mydeł i produktów do pielęgnacji osobistej. Ponieważ zawiera tak mało kwasu palmitynowego lub nienasyconego, krzepnie przy wyraźnie wyższym titrze niż gatunki, w których przeważa C16. Limit liczby jodowej maks. 1.0 jest podany bez wiarygodnej jednostki, dlatego sposób wyrażania wyniku należy potwierdzić na etapie zapytania. Dla tego gatunku nie podano opakowania: należy uzgodnić wielkość opakowania, postać i potrzebne dokumenty, w tym informacje dotyczące bezpieczeństwa i analizę partii, oraz przed złożeniem zamówienia upewnić się, że nadaje się on do zamierzonego zastosowania kosmetycznego lub innego.

    Specyfikacje

    Grade designationStearic acid 1895
    AppearanceFlake or bead
    C18 content95.0% min
    C16 and below3.0% max
    C18:1 and above1.0% max
    Other fatty acids2.0% max
    Titre66–69 °C
    Acid value193–202 mg KOH/g
    Saponification value194–203 mg KOH/g
    Iodine value1.0 max (reporting unit to be confirmed)
    Colour (Lovibond, 5¼-inch cell)2 Y 0.3 R
    Colour (APHA)90 max

    Zastosowania

    Cosmetics manufacturePersonal-care productsSoap manufacture